ALLES GEREGELD EN TOCH NIET GELUKKIG
Midlife crisis.
down

Daar sta je dan…. Alles super geregeld en zo ongelukkig als maar zijn kan. Er is geen moment in de geschiedenis van Nederland waarin we zoveel welvaart en gezondheid hadden als vandaag de dag. We hebben een dak boven ons hoofd, hoeven ons nooit zorgen te maken dat we om zullen komen van de honger, een ziekenhuis met kennis van zaken is zelden verder dan een half uur weg en criminaliteit blijft binnen de grenzen. Al met al een comfortabel leven. Hoe kan het dan zijn dat zoveel mensen niet gelukkig zijn? Want gelukkig zijn is vandaag de dag de norm. Maar hoe reëel is dat? Geen enkel mens is altijd gelukkig, al willen social media ons dat graag laten geloven.

Met welvaart komen meer mogelijkheden. Naast werk en kinderen staan uitjes met vrienden en familie, reizen, sporten en hobby’s op de agenda. Allemaal leuk en aardig, tot je vrije zaterdag omgedoopt blijkt te zijn tot wekelijkse taxi-dag waarop je je kinderen van de ene sportclub naar het andere feestje brengt, de zondag voor de (schoon-) familie gereserveerd blijkt te zijn en de doordeweekse avonden gevuld zijn met nog even een appje, mailtje, berichtje voor de zaak beantwoorden. Want ook de communicatiemogelijkheden zijn verbeterd en zo zijn we altijd en overal voor iedereen bereikbaar. Er is dus weinig tijd om even uit te schakelen en tot rust te komen. Even tijd voor jezelf.

Bleef vroeger de vrouw des huizes thuis bij de kinderen, tegenwoordig heeft ze een eigen inkomen en zijn partners financieel minder van elkaar afhankelijk. En dus ben je bij elkaar, omdat je daarvoor kiest. Maar als je samen kinderen opvoedt én beiden werkt blijft er weinig tijd over ‘samen’. Het is al een uitdaging om alles wat op zo’n dag op het programma staat af te krijgen, laat staan om vervolgens nog romantisch tegen elkaar aan te kruipen. Bovendien hebben jullie misschien een andere idee over opvoeden, prioriteiten of het dopje op de tube van de tandpasta. Kleine zaken kunnen in drukke tijden tot grote irritaties en conflicten leiden. Het is moeilijk om op 1 lijn te blijven samen, om te blijven zien waarom je elkaar zo leuk vond. Iedereen verandert gedurende zijn of haar leven, door de dingen die je meemaakt en de ervaringen die je opdoet. En je verandert beiden niet persé in dezelfde richting.

Met die verbeterde communicatie en mobiliteit komen ook de uitdagingen. Die leuke moeder van een klasgenootje van je zoon, waar je zulke interessante gesprekken mee voert, terwijl jullie op het schoolplein wachten tot de school uitgaat. Die knappe collega, die na afloop van een congres nog even een drankje mee gaat drinken. Die werknemer, die aan het eind van de dag precies begrijpt wat jou bezighoudt. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant (zeker als je al even geen seks hebt gehad). Op het eerste gezicht lijkt die ander geen negatieve eigenschappen te hebben.

En daar sta je dan… een leven waarin je alles hebt, allesbehalve tijd. Tijd voor jezelf, voor wat jij belangrijk vindt en zaken waar jij behoefte aan hebt. Natuurlijk kun je dan alles op zijn kop gooien of blijven zitten waar je zit. Je leven storten in chaos of ongelukkig blijven. Maar het kan ook op een andere manier door eerst boven water te krijgen wat echt belangrijk voor je is en dan gerichte stappen te nemen. Ik kan je daarin begeleiden door structuur aan te brengen en je praktische stappen te laten maken.